9/05/2010

Assets.

Ayah told me a lesson which I can't get anywhere else : selagi kau muda, cari lah asset banyak-banyak. Particularly, asset di sini tak merujuk kepada kereta mewah & rumah besar, sebaliknya menuntut seseorang untuk "keluarkan duit sebab nak buat duit" (my Daddy, 2010). Ayah cakap tak guna pakai kereta besar tapi hutang banyak. Aku rasa pasal tu lah, Ayah tak pernah kisah kalau ada orang kutuk 'Abang Sunny' & 'Atok Yamaha Sport'. Aku tahu, bukan Ayah tak peduli, tapi ayah rasa ada benda lain yang lebih mustahak. Ah, yang mengutuk tak berhak! Ayah cakap, lepas habis belajar, aku patut beli kereta. Senang nak pergi kerja @ further studies mana-mana. "Beli yang murah-murah". Yeah, aku dah agak. In fact, Ayah selalu nasihat beli tanah. Nanti senang turunkan pada anak-anak. Tak lupa, Ayah suruh cari rumah lelong. Duit sewa boleh jadi duit tabung. Baru-baru ni, Ayah propose tanam getah. Lepas, empat, lima tahun dah dapat hasil & okay, that is what we call as cool.

Kiri : Abang Sunny.
Kanan : Atok Yamaha Sport.
Belakang : Adik Proton.

Note : Lesson jangan fade away okay?

5 comments:

Fello Ariza said...

betul 2.. harga kete salunye cepat turun harga.. kalo rumah ke tanah ke salu naik.. prancangan yg bek 2 :)

Mrs. Att :) said...

:)
camtulah yg ayah slalu ckp.
semoga sye leh jd mcm ayah :)

Said Saiful Fazli said...

hye...
salam singgah...
best blog ni ek..~
visit mine k

sarah said...

I just found your blog and love what you wrote at the top about everything in the end being ok...☺

Mrs. Att :) said...

thanx said :)
visit blog awak plak :D

thanx sarah :)
sweet :)